• Сьогодні: П’ятниця, 29 Березня, 2024

Кілька слів обласній “Свободі” про “тиражування неперевіреної інформації”

Листопад22/ 2013
avatar
Тарас Шако

журналіст видання "Маєш право знати", громадський активіст

Команда сайту «МПЗ» може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану у розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги»

свобода_1Вчора на сайті обласної «Свободи» з’явилась офіційна заява з приводу саморозпуску броварського міського осередку і вихід його членів з партії. Добре, що націоналісти нарешті пояснили свою позицію з цього приводу, однак дивно, що у своїй заяві «свободівці» звинувачують журналістів та ЗМІ у «тиражуванні неперевіреної інформації» та закликають «відповідальніше з’ясовувати достовірність оприлюднюваних фактів». 

Так-от, шановні свободівці, щоб інформацію не поширювали однобоко, потрібно оперативно давати коментарі.

Після появи новини про саморозпуск ми з колегами впродовж кількох годин намагались отримати коментар та пояснення бодай в когось з обласної організації. В офісі партії нам порекомендували звернутись до заступника голови осередку Вячеслава Хмельницького, який спершу просто не брав слухавку, а потім взагалі вимкнув телефон. Щодо отримання коментаря у голови обласної організації Олександра Марченка нам повідомили, що його немає на місці, і коли він приїде, то сам вийде з нами на зв’язок. Звісно, ніхто нам так і не перетелефонував.

Та ми були налаштовані рішуче на отримання додаткової інформації, то ж почали телефонувати народним депутатам від «Свободи» – Сиротюку, Мохнику, Гелевею, але їх телефони також мовчали. Врешті ми вирішили ще раз набрати номер Олександра Марченко і – о диво! – він натиснув на зелену кнопку і відповів. Прота по суті наших запитань він так нічого й не сказав, мовляв, офіційну позицію чекайте завтра, я зараз у відрядженні. Та й з тону розмови було схоже, що ситуація з броварським осередком Марченка мало хвилює. Відтак на момент публікації новини – а тягнути далі вже було нікуди – ми мали лише інформацію від Брусенської та жодного коментаря від ВО “Свободи” – ні від району, ні від області. Тобто пресу залишили напризволяще.

Та в цій ситуації є ще один важливий момент. У вчорашній заяві сказано, що Ганну Брусенську усунули від керівництва броварським міським осередком ще… 5 вересня «за порушення партійної дисципліни під час голосування на сесії Броварської міської ради 22 серпня 2013 року». Проте чому про це стало відомо аж через 2,5 місяці? Чому в партії чекали, поки сама депутатка заявить про вихід з партії та пояснить свій вчинок? Чому не використали медіапривід для того, щоб заявити про те, що «Свобода» слідкує за дисципліною своїх партійців і відповідно карає за порушення?

Брусенська вдало «зіграла на випередження», тому запізніла реакція обласного керівництва партії виглядає як виправдання школяра: а ми ще ж 5 вересня…

Тому, перш ніж звинувачувати журналістів в некомпетентності чи непрофесійності, варто, як мінімум, не ігнорувати їх та вчасно давати вичерпні коментарі. А ще краще – не боятись казати правду і визнавати помилки, не чекаючи 2,5 місяці і оперативно інформувати ЗМІ про події в партії, які явно становлять суспільний інтерес.