• Сьогодні: Четвер, 28 Березня, 2024

Операція “Чисті вікна”

Листопад22/ 2011
avatar
Маєш право знати

Команда "Маєш право знати"

Броварські депутати забороняють відеозйомку відкритих засідань міської ради. У відповідь громада проводить операцію «ЧИСТІ ВІКНА», щоб допомогти владі стати прозорішою.

24 листопада 2011 року активісти броварської громадської ініціативи «Маєш право знати» та члени низки громадських організацій пікетуватимуть Броварську міську раду з вимогою не допустити ухвалення змін до регламенту міськради, якими депутатська більшість хоче заборонити відео- та аудіозапис відкритих пленарних засідань міської ради без згоди депутатів. Під час пікету громадські активісти збиратимуть підписи під зверненням до міського голови та голів фракцій і проведуть флеш-акцію «Операція «ЧИСТІ ВІКНА».

На переконання місцевих громадських активістів, причиною подання секретарем Броварської міськради такого проекту рішення стало оприлюднення в Інтернет-мережі повного відеозапису попереднього пленарного засідання міськради, під час якого депутати проголосували за незаконне виділення земельної ділянки в центрі Броварів ПП «Феско» – підприємству голови місцевої організації Партії регіонів. На основі даного відеозапису пізніше в Мережі з’явився комедійний відеоролик «Не хочу в камеру!», в якому демонструються спроби місцевих депутатів зашкодити законній відеозйомці і який переглянуло близько 9 тисяч Інтернет-користувачів.

Попри те, що зміни до регламенту суттєво обмежують права людини, зокрема право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію, та суперечать ст. 4 та ст. 46 Закону “Про місцеве самоврядування”, ст. 302 та 307 Цивільного кодексу, а також ст. 34 Конституції України, громадські активісти вважають, що це рішення має всі шанси бути прийнятим: депутатська комісія з питань регламенту (засідання якої проходило у закритому режимі) вже рекомендувала міськраді підтримати даний проект рішення, а на попередній сесії голови найбільших фракцій у міській раді – Партії регіонів та «Фронту Змін» – різко виступили проти зйомки відкритого засідання. Позицію Партії регіонів та «Фронту змін» в Броварській міській раді також підтримують місцеві депутати, обрані від партій «УДАР», «Батьківщина» та низки інших партій, які входять до депутатської більшості.

З вимогою не допустити прийняття даного рішення місцеві активісти вже звернулись до Броварської прокуратури, а під час пікету планують звернутись до міського голови, секретаря ради, голів фракцій та всіх депутатів з вимогою не ухвалювати дане рішення та діяти відкрито й гласно, як цього вимагають закони України та Конституція.

Акція розпочнеться 24 листопада о 13:30 за адресою: м. Бровари, вул. Гагаріна, 15. Під час флеш-акції «Операція «ЧИСТІ ВІКНА» активісти планують вимити вікна будівлі Броварської міської ради, щоб громаді було краще видно, чим займаються їхні обранці на сесіях та за які рішення голосують.

Контактні особи:
Аліна Дяченко (067) 962-98-06
Сергій Іллюхін (097) 482-50-97
Андрій Качор (068) 125-30-81

Громадська ініціатива “Маєш право знати” (http://www.pravo-znaty.org.ua) – це добровільне, некомерційне, неполітичне, неформальне об’єднання громадських активістів м. Бровари, яке має на меті: популяризувати у Броварах право на доступ до публічної інформації; спонукати броварчан активно користуватись цим правом та цікавитись суспільно важливою інформацією; відстежувати виконання Закону України “Про доступ до публічної інформації” у Броварах.